fredag 21 november 2008

Sdubig? Ta ed Ipred.


Inte εee-relaterat, men: Vart fan är vi på väg med IPRED? I korthet betyder IPRED att skivbolag och andra upphovsrättsinnehavare ska kunna kräva uppgifter från Internet-leverantörer, angående vem (eller snarare - vem som tecknat abonnemanget) som vid en viss tidpunkt var uppkopplad på ett visst IP. Idag är den rättigheten förbehållen polismyndigheten, och så bör det förbli.
För att polisen ska kunna plocka ut sådana uppgifter, lär det behövas misstanke om brott eller en polisanmälan - Vad är kravet för att mediamogulerna ska kunna kräva ut samma uppgift? Att de hängt på TPB och sett ett IP där?
Det finns ju också andra sätt att sprida olagliga kopior - Om du kopierar en CD och lägger på brevlådan för att skicka den till din polare - ska de kunna tvinga postverket att öppna din post också?
Jag är rätt skeptiskt till att du och jag skulle kunna nyttja denna lag; Anta att du ger ut en skiva (säljer den på någon julmarknad, kanske?) och får se den på Pirate Bay några dagar senare. Tror du att du kan kontakta telia och få ut hemadressen till den du ser delar ut din CD? Knappast, det lär nog krävas att man kan presentera sig med "Hej, jag heter Lars Håkansson, och är VD på Warner Bros. Entertainment Sverige AB" för att internetleverantören ska lyssna. Nä, låt media-bolagen få gå samma väg som alla andra när de misstänker brott - Via polisen.
Ett sätt att om inte annat försvåra ev. undersökning av din aktivitet på nätet, är att ha ett öppet wlan, där vem som helst kan koppla upp sig. Helt omöjligt att "utom rimlig tvivel" bevisa att det var just du som tankade hem det där Metallica-albumet som enligt ifpi skickats till ditt IP...
Å andra sidan - Det kanske är dags att ge upp tanken på att Internet är ett rum för anonymitet? Jag menar - Ute i trafiken är nuvarande och tidigare ägare till en viss bil (baserat på registreringsnummer) bara ett SMS till bilregistret bort. Skvätter någon bil ner dig där du stretar fram i ösregnet på trottoaren, kan du snart vara i telefonkontakt med marodören. Ska kanske datorer id-märkas och ägarregistreras på samma sätt? Bäva månde barnpornografer och andra kryp. Så länge alla spelar efter samma regler är det OK för mig - Jag har bara så svårt att acceptera att vissa organisationer ska ha egna regler.
För att i alla fall anknyta lite till εee - Den är ett bra skydd mot piratkopiering (och risken för att bli drabbad av ifpi's vrede) - Med totalt 20GB hårddisk - Hur mycket kan jag tanka eller dela ut?IPRED-Mannen?
Nä, Ludvig Werner, ordförande i Svenka ifpi

Inga kommentarer: