onsdag 25 november 2009

Det fungεeerar!

En vänlig själ vid "namn" Hexxeh (palindrom!) har tankat hem den nyligen Open Source-ade källkoden till Chromium OS, som om ca ett år kommer att finnas förinstallerat på NetBooks under namnet Google Chrome OS, och kompilerat den. Du hittar en torrent-länk till USB-versionen här: http://carbon.hexxeh.net/chromiumos
Givet tid och lust, ska jag nog göra ett försök själv, för det verkar inte allt för svårt, och det finns utmärkta guider för hur man går till väga för att bygga sin egen Chromium OS på http://www.chromium.org/chromium-os/building-chromium-os
Nu har jag testat det på min εee, och till min stora förtjusning fungerar det utmärkt! Jag menar - För dem som tittade på Googles presentation för knappt en vecka sedan är det inga överaskningar. Jo, att det fungerar överaskade. Google pratade ju om speciella hårdvarukrav för Chrome OS, men uppenbarligen uppfyller eee 900 (och därmed även 700/701) de kraven.
Det som inte överaskar är att det man ser av Chrome OS kan man se på vilken dator som helst. Starta bara Chrome Web Browser och maximera fönstret. Enda som skiljer OS från webbläsare är "applikationsfliken" som egentligen inte är annat än en speciell genvägsflik, och lite ikoner i övre högra hörnet för batteri- och nätverksstatus.
Eftersom man loggar in i datorn med sitt Google-konto, måste man ha nätverksåtkomst. Första gången kan detta vara svårt (omöjligt!) om man bara har wifi, så jag fick rota fram routern hemma, plugga i en nätverkskabel (så "förra årtusendet" det kändes!) och logga in första gången. Väl inloggad kunde jag ange att jag skulle ansluta via wifi istället, och ange lösenordet för mitt wlan. Detta kommer datorn sedan ihåg, så den här manövern måste bara till första gången du startar Chromium OS. Uppstartstiden var inte så där fantastisk - 14-15 sekunder; ca dubbelt så lång tid som när Google visade upp systemet. Nu körde jag i och för sig från ett förhållandevis slött klass-2 SD-kort på 4 GB, så det finns potential för att det kommer att gå snabbare när jag väl installerat Chromium OS på den interna Solid State-disken framöver.
Jag skulle vilja att min mamma hade en dator hemma, så vi lättare skulle kunna hålla kontakten. Med Chrome OS är det inte längre en utopi. Det finns helt enkelt inte möjlighet för användaren att göra fel. Vad kan man egentligen ställa till med, utrustad med bara en webbläsare?

fredag 20 november 2009

Bεeesvikelse


Visst var det ny-tänkande. Visst var det spännade. Men tyvärr lämnade Googles pre-sentation av Chrome OS oss som redan har en NetBook stående kvar på perrongen.
För att klara av all den magi Google utlovar i Chrome OS, krävs det hårdvara som uppfyller Googles specifikationer. Även om demonstrationen kördes på en "off the shelf" Asus εee (sannolikt med Atom-processor, dvs inte en 70x/900) kommer den slutgiltiga versionen knappast att vara anpassad till existerande hårdvara. Istället har Google givit hårdvarutillverkarna specifikationer på vad Chrome OS vill ha, och gör de sina NetBooks på det sätt och med de komponenter specifikationen föreskriver, kommer Google Chrome OS att fungera, annars inte. (Detta bör till en början innebära att alla Chrome OS-datorer kommer att vara helt identiska förutom kanske skärmstorlek och andra fysiska skillnader.)
Men det finns en räddning. Från och med igår är Chrome OS Open Source; alla kan själv (om kunskaperna finns) modifiera Chrome OS och eventuellt anpassa det till annan hårdvara än den Google utvecklar Chrome OS för. Man kan alltså tänka sig Google Chrome OS, Asus Chrome OS, Acer Chrome OS, Microsoft(!) Chrome OS (sannolikt med IE som webbläsare då, istället för Chrome) och till och med Mats Chrome OS.
Den andra ömma punkten är, i mina ögon, att du inte kan installera några program i Chrome OS. Inget. Inte ett enda. Allt du kan göra är det webben tillhandahåller. Det är kanske inte så begränsande - Google har sitt Google Docs och GMail, Microsoft har Office Live (Google tackade Microsoft för att de tillhandahåller en Killer app för Chrome OS, när de klickade på ett Excel-ark, och det öppnades i Office Live på ett ögonblick) och Hotmail. Adobe har en webbversion av PhotoShop. Online-spel finns det miljoner. De flesta epostleverantörer har ett webbgränssnitt. Men om jag vill redigera min video, får jag sannolikt använda en annan dator. Det var Google också väl medvetna om. Målgruppen har redan minst en dator till, med "normalt" operativsystem för uppgifter som kräver lokala applikationer.
De som verkligen lär jubla över Chrome OS är Internet-caféerna (och de som ofta använder dem). Du loggar in, och vips har du till gång till allt som är ditt - dokument, program, inställningar - allt. Hela datorns innehåll (det du kan påverka) lagras online någonstans, (var detta "någonstans" är, är fortfarande höljt i dunkel) och den dator du loggar in på hämtar hem dem. Ingen risk för att cafékunden hittar på något dumt med datorn. Ingen rensning eller återställning mellan kunderna. Var och en loggar in, och gör sitt. När man loggar ut, är datorn "som ny".
Jag skulle kunna tänka mig Chrome OS på en "surfplatta" i köket. Tyvärr kommer Chrome OS (åtminstone till en början) inte att stödja surfplattor. Specifikationen säger att det måste finnas fysiskt tangentbord och musplatta. Synd. Det är på en platta det hör hemma.

måndag 16 november 2009

Chromεee på G(oogle)!

En spännade dag! Efter flera månaders tystnad (i praktiken inte ett ord sedan Google annonserade att de tänkte utveckla ett eget NetBook-OS) dyker det idag upp rykten om att Google Chrome OS är på gång inom kort (inom en vecka, enligt ryktena). Vill ha! Debian lär få maka på sig snabbare än jag kunnat ana! Om det nu inte bara är rykten förståss...

Dεeebian

Till slut, efter 7 sorger och 3 dagars försök, blev det en Debian-installation. Tillbaks till Gnome desktop och Nautilus. De problem jag hade med installationen var att jag karakteristiskt nog valde Testing, med tanken att "då får man nog kul uppdateringar innan andra". Fel. Man får kanske se saker innan de är stabila, men man får också en del saker som helt enkelt inte fungerar. GRUB funkade inte. LILO fick bli nödlösningen. Inloggning funkade inte. Först trodde jag att jag stavat fel när jag angav användarnamn och lösenord och gjorde om hela installationen; en procedur som tar åtskilliga timmar, då allt hämtas över nätet under installationen. Men efter ett par försök gav jag upp. Jag hade rätt, och Debian fel. Linux utan att kunna logga in är rätt meningslöst. Till slut fungerade dock allt sedan jag valt Stable istället för Testing.
Så nu snurrar en rätt standard Debian-installation på min εee, och gör det med den äran.
Vill du installera Debian på din εee, hittar du uttömmande instruktioner här.

måndag 2 november 2009

Problεeem

Äntligen händer något spännande!
Ubuntu har uppdaterats till 9.10, Karmic Koala. Min dist Xubuntu lika så. Såg i uppdateringshanteraren att det fanns en distributions-uppdatering att hämta. Sagt och gjort.
Några timmar senare var det dags för omstart. Och datorn tvärnitar halvvägs in i uppstarten, efter en skur meddelanden rörande filsystem och partitioner. En sak märker jag direkt: Jag har inte fått någon ny kernel installerad. Sannolikt p.g.a. att jag slängt ut standard-kernel och använt Adamms special-kernel för εee-datorer.
Så - Ska jag börja rota och hacka i problemet för att få ett fungerande Xubuntu-system, eller ska jag börja om från början, och helt enkelt installera någon annan Linux-distribution?
  • Många hyllar Jolicloud, men jag tycker det mest är en "dumbed down" version av Ubuntu.
  • Kommer inte Google att släppa sitt Chrome OS snart (i en tidig alfa, i alla fall...)?
  • Vart tog gOS Cloud vägen?
Den som lever får se...