måndag 25 maj 2009

Äntligεeen Chromεee!


Jag är väldigt enögt fan av det mesta Google gör. Väl medveten om att allt gratisgodis de bjussar på inte är så gratis i slutändan, utan på något fördolt sätt bara syftar till att göra jätten ännu större och rikare (och blir någon rikare måste ju, i en värld av ändliga resurser, någon annan bli fattigare - jag?), kan jag ändå inte göra annat än att slicka i mig.
Avundsjukt har jag sneglat på Googles webbläsare Chrome, som bara funnits till Windows. Men nu har det dykt upp en, om än långt ifrån färdig, så i alla fall körbar, version för Ubuntu. För att vara riktigt korrekt, är detta inte Google Chrome, utan Chromium, ett Open Source-projekt som Google Chrome bygger på. Strunt samma - Har precis testat den, och i jämförelse med Firefox, som är min vanliga webbläsare, är Chromium rena räsern. Ungefär en Subaru Impreza i jämförelse med en Volvo 740.
Mycket fattas som sagt ännu, t.ex. plugin-stöd (ingen Flash/Youtube med andra ord) men farten och följsamheten (hittar ingen bättre svensk översättning till responsiveness) gör att Firefox kommer att få flytta på sig. Instruktioner om hur du installerar Chromium hittar du här: http://bit.ly/H7EQ

Om någon undrar hur det gick med min Windows 7-installation, kan jag bara meddela att det gick åt skogen. Ett par skrotade virtuella Windows 7-installationer, flera omformatterade USB-hårddiskar och många svavelosande uttryck senare kan jag bara konstatera: Det funkar inte. Tack för denna gång, Microsoft. Vi ses kanske någon gång nästa årtionde?

måndag 18 maj 2009

Windows Sεee7en

Windows 7 (Fantasifullt namn - men Microsoft vill väl vara säkra på att man tror att det är något helt annat än Vista) har ju nu släppts i Release Candidate-version. I familjen har beta-versionen körts ett bra tag på en bärbar HP med oväntat gott resultat - mycket bättre än det förinstallerade Vista. Jag är lite sugen på att testa 7 på min εee - Det ska ju vara så fantastiskt optimerat och resurssnålt att det nästan kan köras på min miniräknare från gymnasietiden - men jag vill absolut inte göra våld på min Linux-installation. Tanken var (och är fortfarande) att installera på ett SDHC-kort eller USB-minne eller USB-ansluten hårddisk, men Microsoft vägrar fortfarande att låta detta göras - Windows kan fortfarande bara installeras till fasta hårddiskar, och därmed basta!
Jag är tydligen inte ensam om denna tanke - Google kryllar av länkar till forum-frågor om hur man installerar Windows XP/Vista/7 på en USB-disk - som i 9 fall av tio besvaras med en utförlig beskrivning av hur man installerar Windows från en USB-HDD/USB-minne! Är folk inte läskunniga?
Nåväl - har hittat ett par metoder som verkar lovande, Återkommer i ämnet!
Men snälla Microsoft - Varför gör ni detta så "omöjligt"? Linux har "alltid" kunnat installeras till näst intill vilken typ av skrivbart media som helst.

tisdag 5 maj 2009

BluεeeTooth


Införskaffade en ny mus, då min kära sambo lagt beslag på min Logitech Nano. Eftersom jag gillar BlueTooth, och redan hade en BT-dongle mer eller mindre stationärt inkopplad i min εee, var valet av en BlueTooth-mus rätt självklart. Varför ha en dongle bara för musen? Det är det här jag gillar med BlueTooth - en dongle (och inte ens det om BlueTooth redan finns inbyggt) som gör att du kan koppla samman datorn med nästan vad som helst. I teorin. Först tänkte jag faktiskt återerövra min Nano, och koppla samman BlueTooth-musen med kärestans Vista-maskin. Efter mycket pillande och installerande lyckades jag till slut få Vista att visa en BT-ikon, och till och med para ihop sig med musen. Ända tills jag startade om Vista - varpå både BT-ikon och mus var borta - och krävde en massa handpåläggning för att åter kopplas samman. Husets härskarinna är av den åsikten att teknik bara ska fungera, och jag insåg (inte utan glädje) att det faktiskt var bättre om jag tog BT-musen, och hon behöll Nanon.
Mina inledande försök att para ihop εeen med musen var helt resultatlösa - bluetooth-applet (som är Ubuntus användargränssnitt för BT) bara konstaterade att parningen misslyckades (jag ska försöka undvika att komma med vitsiga metaforer för detta). Dessutom, sedan parningen misslyckats en gång, försvann musen från listan över funna BT-enheter tills jag bootat om. En mycket tidsödande procedur när jag ville försöka med olika alternativ för parningsförsöken.
Lite Googlande gav mig tips om en bättre BlueTooth-hanterare än Gnomes - Blueman - som snabbt installerades. Även Blueman trilskades en del, men när jag väl kom fram till att ha hittat musen och att göra parningsförsök, gav det i alla fall besked om att någon BlueTooth-relaterad tjänst inte var igång, och att det var anledningen till den misslyckade parningen.
Då jag tidigare försökt (med viss, om än rätt liten, framgång) få εee'n att skicka ut ljud till ett BlueTooth-headset, och i samband med det hämtat en ny version av BlueTooth-mjukvara från bluez.org gjorde jag om det försöket - En dagsfärsk version av Bluez (4.38) hämtades hem i källkodsformat, kompilerades och installerades. Och si! Nu gick det äntligen att para ihop musen med εee!
Windows-anhängare må hånle åt att man ska behöva kompilera egna drivrutiner mm i Linux - men till skillnad från Vista, gick det i alla fall till slut att få BT-musen att fungera.
(Musen köpte jag från DealExtreme - för $17.21 - ca 140 kr - ungefär en 3e-del av den billigaste BT-mus jag hittat på butikshyllorna här i Sverige. DealExtreme har visat sig mycket pålitliga - stadigt 8-10 dagars leveranstid, och allt är fraktfritt!)