fredag 20 november 2009

Bεeesvikelse


Visst var det ny-tänkande. Visst var det spännade. Men tyvärr lämnade Googles pre-sentation av Chrome OS oss som redan har en NetBook stående kvar på perrongen.
För att klara av all den magi Google utlovar i Chrome OS, krävs det hårdvara som uppfyller Googles specifikationer. Även om demonstrationen kördes på en "off the shelf" Asus εee (sannolikt med Atom-processor, dvs inte en 70x/900) kommer den slutgiltiga versionen knappast att vara anpassad till existerande hårdvara. Istället har Google givit hårdvarutillverkarna specifikationer på vad Chrome OS vill ha, och gör de sina NetBooks på det sätt och med de komponenter specifikationen föreskriver, kommer Google Chrome OS att fungera, annars inte. (Detta bör till en början innebära att alla Chrome OS-datorer kommer att vara helt identiska förutom kanske skärmstorlek och andra fysiska skillnader.)
Men det finns en räddning. Från och med igår är Chrome OS Open Source; alla kan själv (om kunskaperna finns) modifiera Chrome OS och eventuellt anpassa det till annan hårdvara än den Google utvecklar Chrome OS för. Man kan alltså tänka sig Google Chrome OS, Asus Chrome OS, Acer Chrome OS, Microsoft(!) Chrome OS (sannolikt med IE som webbläsare då, istället för Chrome) och till och med Mats Chrome OS.
Den andra ömma punkten är, i mina ögon, att du inte kan installera några program i Chrome OS. Inget. Inte ett enda. Allt du kan göra är det webben tillhandahåller. Det är kanske inte så begränsande - Google har sitt Google Docs och GMail, Microsoft har Office Live (Google tackade Microsoft för att de tillhandahåller en Killer app för Chrome OS, när de klickade på ett Excel-ark, och det öppnades i Office Live på ett ögonblick) och Hotmail. Adobe har en webbversion av PhotoShop. Online-spel finns det miljoner. De flesta epostleverantörer har ett webbgränssnitt. Men om jag vill redigera min video, får jag sannolikt använda en annan dator. Det var Google också väl medvetna om. Målgruppen har redan minst en dator till, med "normalt" operativsystem för uppgifter som kräver lokala applikationer.
De som verkligen lär jubla över Chrome OS är Internet-caféerna (och de som ofta använder dem). Du loggar in, och vips har du till gång till allt som är ditt - dokument, program, inställningar - allt. Hela datorns innehåll (det du kan påverka) lagras online någonstans, (var detta "någonstans" är, är fortfarande höljt i dunkel) och den dator du loggar in på hämtar hem dem. Ingen risk för att cafékunden hittar på något dumt med datorn. Ingen rensning eller återställning mellan kunderna. Var och en loggar in, och gör sitt. När man loggar ut, är datorn "som ny".
Jag skulle kunna tänka mig Chrome OS på en "surfplatta" i köket. Tyvärr kommer Chrome OS (åtminstone till en början) inte att stödja surfplattor. Specifikationen säger att det måste finnas fysiskt tangentbord och musplatta. Synd. Det är på en platta det hör hemma.

Inga kommentarer: