tisdag 5 maj 2009

BluεeeTooth


Införskaffade en ny mus, då min kära sambo lagt beslag på min Logitech Nano. Eftersom jag gillar BlueTooth, och redan hade en BT-dongle mer eller mindre stationärt inkopplad i min εee, var valet av en BlueTooth-mus rätt självklart. Varför ha en dongle bara för musen? Det är det här jag gillar med BlueTooth - en dongle (och inte ens det om BlueTooth redan finns inbyggt) som gör att du kan koppla samman datorn med nästan vad som helst. I teorin. Först tänkte jag faktiskt återerövra min Nano, och koppla samman BlueTooth-musen med kärestans Vista-maskin. Efter mycket pillande och installerande lyckades jag till slut få Vista att visa en BT-ikon, och till och med para ihop sig med musen. Ända tills jag startade om Vista - varpå både BT-ikon och mus var borta - och krävde en massa handpåläggning för att åter kopplas samman. Husets härskarinna är av den åsikten att teknik bara ska fungera, och jag insåg (inte utan glädje) att det faktiskt var bättre om jag tog BT-musen, och hon behöll Nanon.
Mina inledande försök att para ihop εeen med musen var helt resultatlösa - bluetooth-applet (som är Ubuntus användargränssnitt för BT) bara konstaterade att parningen misslyckades (jag ska försöka undvika att komma med vitsiga metaforer för detta). Dessutom, sedan parningen misslyckats en gång, försvann musen från listan över funna BT-enheter tills jag bootat om. En mycket tidsödande procedur när jag ville försöka med olika alternativ för parningsförsöken.
Lite Googlande gav mig tips om en bättre BlueTooth-hanterare än Gnomes - Blueman - som snabbt installerades. Även Blueman trilskades en del, men när jag väl kom fram till att ha hittat musen och att göra parningsförsök, gav det i alla fall besked om att någon BlueTooth-relaterad tjänst inte var igång, och att det var anledningen till den misslyckade parningen.
Då jag tidigare försökt (med viss, om än rätt liten, framgång) få εee'n att skicka ut ljud till ett BlueTooth-headset, och i samband med det hämtat en ny version av BlueTooth-mjukvara från bluez.org gjorde jag om det försöket - En dagsfärsk version av Bluez (4.38) hämtades hem i källkodsformat, kompilerades och installerades. Och si! Nu gick det äntligen att para ihop musen med εee!
Windows-anhängare må hånle åt att man ska behöva kompilera egna drivrutiner mm i Linux - men till skillnad från Vista, gick det i alla fall till slut att få BT-musen att fungera.
(Musen köpte jag från DealExtreme - för $17.21 - ca 140 kr - ungefär en 3e-del av den billigaste BT-mus jag hittat på butikshyllorna här i Sverige. DealExtreme har visat sig mycket pålitliga - stadigt 8-10 dagars leveranstid, och allt är fraktfritt!)

Inga kommentarer: