onsdag 17 december 2008

Sväva på ett moln (vill du följa med?)


Här är något nytt spännade att se fram emot: gOS Cloud! gOS (Good OS) har gjort några versioner av sitt operativsystem baserat på Ubuntu, men med en del saker tillagda, företrädesvis Google Gadgets.
Största framgången är väl att gOS är förinstallerat på viss(a?) NetBooks, t.ex Everex. Kanske inte så spännade, då det som sagt i grund och botten "bara" är Ubuntu 8.04 med lite lull-lull till. Nu håller de på med gOS Cloud, och det är betydligt mera spännade! Forfarande byggt på Linux, men istället för att du får en normal desktop-miljö, startas bara en webbläsare (som ser misstänkt likt Google Chrome ut). Från webbläsaren har du tillgång till vissa applikationer man vanligtvis har från den vanliga desktopen, t.ex Skype, mediaspelare, volymkontroll och batterimätare.
Därtill finns en tool bar, med de vanligaste webapplikationerna som GMail, Google docs, Blogger, YouTube mm.
Så vad är vitsen då? Jo, gOS Cloud startar blixtsnabbt, ca 5 sekunder, och stänger ner ännu snabbare - under 1 sekund. Normalt sett använder jag ändå bara olika Internet-funktioner med hjälp av min eee, så gOS Cloud skulle passa mig utmärkt. Vill jag göra något annat (icke Internet-relaterat) finns det en knapp, som låter mig gå ur gOS Cloud och starta mitt vanliga operativsystem (annan Linux, XP eller Vista exempelvis) istället.
Liknande försök har tidigare gjorts med "minioperativ" (SplashTop) som startas snabbt medan ditt riktiga operativsystem startas i bakgrunden, men det har varit knutet till vissa moderkort och hårdvara. gOS Cloud verkar kunna bli "SplashTop" för alla.

måndag 15 december 2008

F9



Någon skriver en nördigt rolig serie med Asus εee som tema. Min favorit ovan - men det finns många guldkorn.

söndag 14 december 2008

eeeBuntu 8.10


I helgen släpptes eeebuntu 8.10, vilket tycks vara en stor händelse i mångas ögon.
Eeebuntu är en speciell version av standard Ubuntu 8.10 (som släpptes för 1 och 1/2 månad sedan) för Asus εee-datorer. Det är den andra versionen som släpps; den första var baserad på Ubuntu 8.04
Det du får, är en "ready to run"-version, som utan ytterligare justeringar och inställningar ska (med tanke på alla problem som ändå, att döma av diskussionerna på fora, tycks uppstå, blir jag ännu mera tveksam!) fungera helt och fullt, till skillnad från standard Ubuntu, som kräver lite pillande efter installation för att till alla punkter fungera problemfritt.
Jag är lite tveksam till vitsen med detta - Linux är inget operativsystem för den som bara vill ha en dator som verktyg. En Linux-användare bör gilla att pilla, trixa tweaka och justera. Det har aldrig varit, är inte, och kommer aldrig(?) att bli ett operativsystem för gemene man. Det har aldrig varit, är inte, och kommer heller aldrig att bli målet med Linux. Är du inte clever nog att följa några enkla steg för att själv göra std Ubuntu (eller någon av dess officiella derivativ som Xubuntu eller Kubuntu) fullt fungerande på din εee, är det kanske lika bra att behålla standard Xandros eller XP?
Asus begick ett stort misstag när de bestämde sig för den Xandros-variant av Linux de levererar med εee. Det är en extermt låst variant, precis det Linux inte står för. Linux-folket gladdes över en dator med Linux förinstallerat, med blev raskt besvikna på att finna ett operativ ännu mindre anpassningsbart än Windows. De som fattat galoppen installerade raskt någon standard-variant av Linux. Andra, mindre bevandrade, försökte ändå anpassa Xandros, ofta med katastrofala resultat som följd. En annan grupp (som med lite bättre val av Linux-distro från Asus sida kunnat räddas från Den Mörka Sidan) svor lite över vilket skit Linux är, och installerade Windows XP som the hämtat från Pirate Bay.
Jämför med Lego: Linux är en massa klossar i olika färger och storlekar. Du kan bygga dig vad som helst. En Linux-distro, som Ubuntu, är en färdigbyggd Lego-byggsats. Men det finns inget som hindrar dig från att plocka isär den helt och hållet (eller bara lite) och bygga om den som du vill.
Windows-Lego-byggsatsen har de flesta bitar hoplimmade med lim, även om du kan flytta om vissa klossar, utan att ändra på helheten i någon större utsträckning. Limmet är dock rätt dåligt, så var försiktig - tappar du den i golvet lär du aldrig få ihop den igen.
Xandros-Linux är också en färdig modell, men den tål ingen ombyggnad alls - flyttar du en bit (och du kan flytta dem - det är ju Linux!) är det stor risk att hela modellen rasar samman. De som gjorde modellen tänkte inte att du skulle vilja ändra på något.
En lång tråd diskuterar just den nya eeebuntu-versionen på eeeusers forum.

torsdag 11 december 2008

Snålheten bedrar visheten


Så många tycks spendera så mycket tid och kraft på att föra över installations-skivor (CD och DVD) till USB-minnen för att installera operativsystem och annat på sina CD/DVD-läsarlösa εee-datorer. Uppenbarligen är den övnigen väldigt svår för många, att döma av mängden frågor i ämnet.
Och ändå är detta bara en liten detalj i det Stora Äventyret att installera ett nytt operativsystem.
Jag brukar alltid rekommendera en extern USB-ansluten CD/DVD-läsare, för att så smärtfritt som möjligt komma över den häcken.
Jag menar - Varför spendera dagar på att lösa ett problem en investering på knappt 500:- löser? Om man inte har väldigt mycket mera tid än pengar förståss.
Linux-installationsskivor är oftast lätta att föra över till USB-minnen - unetbootin eller PenDriveLinux är enkla verktyg, men som antytts - det går väldigt lätt att göra fel även med dem.
Värre är det med Windows. Jag har sett en guide med vars hjälp man påstås kunna skapa en USB-pinne man kan installera XP från, men det verkar alldeles för invecklat för min smak.
Själv inhandlade jag en USB till SATA/IDE-adapter (249:- på NetOnNet) som jag kopplade till en gammal CD-läsare som legat och skräpat i några år bland andra övergivna datorkomponenter tiden sprungit ifrån. Snabbt och smärtfritt.

tisdag 9 december 2008

Triss i slipp

Inte det minsta datorrelaterat, men för bra för att låta passera obemärkt.
Igår lyckades skymningspressen överträffa sig själva både vad gäller tema och samstämmighet! Länge leve den fria pressen.

lördag 6 december 2008

GM, Ford och Intel


En hög befattnings-havare på Intel har uttalat sig om "NetBooks", den kategori datorer som εee startade. Han säger att en NetBook är "fun for an hour".
Anledningen är att NetBooks görs med lågprestanda-komponenter, alternativt äldre komponeter, vilket betyder att det rör sig om komponenter som Intel inte tjänar speciellt mycket på. De ser självklart hellre att vi köper budskapet om att vi måste ha flera kärnor, flera GHz, för att skicka ett mail då och då, och kolla på ett videoklipp på Youtube. Ivrigt påhejade av Microsoft som höjer systemkraven för att deras senaste operativsystem ens ska gå att installera.
Och visst - Hur kul är det att satsa på utveckling av strömsnålare, effektivare processorer, när man kan göra större och snabbare?
Precis som (framförallt kanske den amerikanska) bilindustrin. Hur kul är det att utveckla en liten billig energisnål effektiv bil (med tillräcklig kapacitet) när man kan utveckla större, starkare och snabbare bilar? Nu står de där med mössan i handen hos den amerikanska kongressen och ber om pengar för att finansiera sin överlevnad.
(Inte utan skadeglädje kan man konstatera att kapitalismens största tillskyndare nu står inför det faktum att socialismen (i form av statligt ägande) kan vara dess enda räddning!)
I sanningens namn är ju en resursslösande bil ett betydligt större miljöhot än en resursslösande dator. Men principen är den samma. Konsumenten har börjat inse att han/hon länge agerat på skapade, och inte reella behov. Det går precis lika bra att ta sig till och från jobbet i en liten bil med bara ett säte tomt istället för 6. Det går precis lika bra att skriva mailet på en 10" skärm och en dator som väger under kilot, som på en 22"-skärm kopplad till en 0.2 m3 stor, 15 kg tung plåtlåda. Lev lätt!

tisdag 2 december 2008

TeVεee


εee är perfekt att titta på TV på. Med en liten DVB-T mottagare i en USB-port kan man ta in "alla" fria kanaler som sänds över de markbundna nätet. "Alla" inom citationstecken, för det är i princip bara TV1, 2 och 4 som sänds okodade. Men bättre än ingenting!
Först måste man skaffa sig en kanal-lista. Det gör man bäst med w_scan. Output placerar man i sin hemma-mapp, i den dolda underkatalogen .gstreamer-0.10, med namnet dvb-channels.conf
Jag använder sedan mest mediaspelaren Totem för att titta på TV; Med USB-stickan inkopplad, dyker alternativet "Watch TV on 'DVB Adapter 0'" upp i Movie-menyn. Man får då upp alla kanaler som w_scan hittade, och kan zappa runt.
En alternativ spelare är VLC. Då tar man Öppna fil... under Media-menyn och väljer den dvb-channels.conf man lagt in under .gstreamer-0.10
I VLCs spellista visas då tillgängliga kanaler.