onsdag 26 november 2008

Riktiga programmerare behöver bara vi

Jag hade tänkt lära mig Python, då det verkar vara ett trevligt programmeringsspråk, som fungerar för i princip alla Linux-smaker, och även går att köra på Windows-burkar. Visst hävdar jag gärna att en riktig programmerare klarar sig med en texteditor och eventuellt en kompilator, men ett IDE är alltid trevligt, speciellt när man är nybörjare på ett språk. Ett IDE i min smak bör innehålla hjälp med syntaxen, integrerad formuläreditor (om du vill göra program med användargränssnitt) och "auto-komplettering". IDLE heter Pythons IDE - men hallå! Det tillför i princip ingenting utöver vad jag kan göra med en texteditor och terminalfönstret.
Jag är antagligen bortskämd med Microsofts strålande utvecklingsmiljö Visual Studio (där jag tillbringar största delen av mitt yrkesverksamma liv). Att jag hissar något från MS tillhör ovanligheterna, så här är det allvar. Om IDLE är något att gå efter, är jag mäkta imponerad över att det alls blir några program skrivna för Linux! Nu skrivs det ju faktiskt massor med program för Linux - så antingen har jag hittat ett väldigt dåligt exempel på IDE, eller så lever de flesta Linux-utvecklare efter min devis att en texteditor och kompilator är det enda som behövs. Jag undrar hur det skulle se ut om det fanns någon motsvarighet till Visual Studio i Linux-land?

tisdag 25 november 2008

More is less


Läser till min stora förtrytelse att Asus Norden ska sluta saluföra εee med Linux förinstallerat. (Läs artikeln här) Man anför att majoriteten ändå väljer att få Windows förinstallerat, och att den stora mängd εee-modeller som finns omöjliggör lagerhållningen av dem med båda operativsystemen. Och visst kan man förstå agerandet; Asus har skjutit sig själv i foten. I dagsläget finns det inte mindre än 19(!) olika modeller av εee på marknaden och att lagerhålla alla dessa i två olika varianter (speciellt om den ena säljer avsevärt bättre än den andra) är förståss ekonomiskt oförsvarbart. Asus val av Xandros har ju också visat sig vara rätt tveksamt - Inte den största aktören på Linux-fronten, och ett operativ som visat sig vara svårt att anpassa och "tweaka", något som annars är en av Linux stora styrkor (förutom att vara resurssnålt, stabilt och virus-immunt). Asus råd till de som vill ha en Linux-εee, är att köpa från utlandet, eller "det bästa är ju att de köper en XP-maskin och installerar Linux själva". Så bra! Jag får alltså betala för en XP-licens som jag sedan bara slänger bort?
Är det inte dags för hårdvaruleverantörerna att åtminstone erbjuda operativsystemslösa maskiner för oss som inte vill göda Microsoft i onödan? Jag skulle till och med kunna tänka mig att vänta en vecka extra på att få datorn levererad utan OS. Med tanke på hur nedlusat med craplets bärbara datorer med XP/Vista brukar vara, skulle jag kunna tänka mig att inte ens få den billigare, bara för att slippa dyngan.

måndag 24 november 2008

Internet är min hårddisk


I min ständigt pågående kamp att minimera antalet installerade applikationer, har jag bestämt mig för att inte ha något Office-paket eller epost-klient installerad i min εee. Och jag börjar allvarligt ifrågasätta behovet för någon dator.
I Linux-land är Open Office det självklara valet, men då det skulle innebära en nedladdning av 59(!) nya paket, 159 MB totalt, och 476 MB beslagtaget hårddiskutrymme - Nä, tack! Att köra MS Office (minst lika stort) under Wine (ett "hjälpprogram" för att kunna köra Windows-program på Linux-datorer) känns ännu mer avlägset.
Alternativet är Google Docs. Inte nog med att det stödjer allt jag vill göra i ett "Office"-program - Att dela dokument ingår liksom i konceptet. Och inte skriver man väl dokument eller gör presentationer bara för att titta på själv? Hur många Word-dokument har man inte mailat runt till sina kollegor och vänner? Bara för att inse att de har en äldre version av Office än du, så du får spara om i ett äldre format, och maila dem igen, och...
Googles version av "Powerpoint" innehåller t.o.m. on line-presentation, där man kan bjuda in åskådare och låta dem se presentationen på sina skärmar när du kör den. Perfekt när man sitter i telefonkonferens.
Men om man inte har Internet-förbindelse då? Tja, som jag tidigare sagt, är en dator utan Internet rätt värdelös, men även på den punkten finns det en lösning; Google Gears. Med Gears kan man synkronisera med Google Docs, skapa och redigera dokument off line, och göra allt man vill, precis som om man var uppkopplad. Du får till och med en skrivbordsikon för att starta Google Docs på köpet. I princip ingen skillnad alls mot att jobba i MS Office eller Open Office.
Som grädde på moset, har du alltid backup på dina dokument om olyckan (i form av hårddisk-krasch, laptop-tjuv eller annat obehagligt) skulle vara framme.
Så - Varför betala 1.200:- och en massa hårddiskutrymme (eller 0:- men fortfarande en massa hårddiskutrymme) för något som behöver kosta varken det ena eller andra? Förklara för mig!
...och e-post ska vi inte tala om - Alla e-postkonton (och det är några stycken!) jag har, är försedda med webbgränssnitt. Att proppa sin dator full med gammal data (det må vara dokument, epost eller annat) är en paradigm vars tid är ute.

fredag 21 november 2008

Sdubig? Ta ed Ipred.


Inte εee-relaterat, men: Vart fan är vi på väg med IPRED? I korthet betyder IPRED att skivbolag och andra upphovsrättsinnehavare ska kunna kräva uppgifter från Internet-leverantörer, angående vem (eller snarare - vem som tecknat abonnemanget) som vid en viss tidpunkt var uppkopplad på ett visst IP. Idag är den rättigheten förbehållen polismyndigheten, och så bör det förbli.
För att polisen ska kunna plocka ut sådana uppgifter, lär det behövas misstanke om brott eller en polisanmälan - Vad är kravet för att mediamogulerna ska kunna kräva ut samma uppgift? Att de hängt på TPB och sett ett IP där?
Det finns ju också andra sätt att sprida olagliga kopior - Om du kopierar en CD och lägger på brevlådan för att skicka den till din polare - ska de kunna tvinga postverket att öppna din post också?
Jag är rätt skeptiskt till att du och jag skulle kunna nyttja denna lag; Anta att du ger ut en skiva (säljer den på någon julmarknad, kanske?) och får se den på Pirate Bay några dagar senare. Tror du att du kan kontakta telia och få ut hemadressen till den du ser delar ut din CD? Knappast, det lär nog krävas att man kan presentera sig med "Hej, jag heter Lars Håkansson, och är VD på Warner Bros. Entertainment Sverige AB" för att internetleverantören ska lyssna. Nä, låt media-bolagen få gå samma väg som alla andra när de misstänker brott - Via polisen.
Ett sätt att om inte annat försvåra ev. undersökning av din aktivitet på nätet, är att ha ett öppet wlan, där vem som helst kan koppla upp sig. Helt omöjligt att "utom rimlig tvivel" bevisa att det var just du som tankade hem det där Metallica-albumet som enligt ifpi skickats till ditt IP...
Å andra sidan - Det kanske är dags att ge upp tanken på att Internet är ett rum för anonymitet? Jag menar - Ute i trafiken är nuvarande och tidigare ägare till en viss bil (baserat på registreringsnummer) bara ett SMS till bilregistret bort. Skvätter någon bil ner dig där du stretar fram i ösregnet på trottoaren, kan du snart vara i telefonkontakt med marodören. Ska kanske datorer id-märkas och ägarregistreras på samma sätt? Bäva månde barnpornografer och andra kryp. Så länge alla spelar efter samma regler är det OK för mig - Jag har bara så svårt att acceptera att vissa organisationer ska ha egna regler.
För att i alla fall anknyta lite till εee - Den är ett bra skydd mot piratkopiering (och risken för att bli drabbad av ifpi's vrede) - Med totalt 20GB hårddisk - Hur mycket kan jag tanka eller dela ut?



IPRED-Mannen?
Nä, Ludvig Werner, ordförande i Svenka ifpi

torsdag 20 november 2008

Skype och verktygslådor


Tänkte installera Skype igår, då jag okarakteristiskt sent kommit fram till att det kan vara bra att ha. Laddade ner Debian-paketet (som enligt uppgift skulle fungera fint även till Ubuntu 8.10) och öppnade paketet med installationshanteraren. Kollade vad som behövdes mer, förutom själva Skype, och ser till min förskräckelse att inte mindre än 11 ytterligare paket skulle hämtas och installeras - Skype är skrivet för qt, och jag kör GTK!
För den oinvigde, är qt och GTK olika "tool kits", dvs knappar, textrutor med mera - alla små saker som ingår i ett grafiskt användargränssnitt.
qt är det tool kit som används av skrivbordsmiljön KDE, medan GTK används av Gnome.
Jag har alltid hållit mig till Gnome/GTK, och har för avsikt att fortsätta med det. Testade en gång i världen KDE, men återvände raskt till Gnome - det känns lite mera Linux, helt enkelt. För KDE-utvecklarna tycks Windows vara ledstjärnan vad gäller hur en skrivbordsmiljö ska se ut. Innovativt? Knappast. Kör jag Linux, vill jag att det ska märkas. Jag har inte valt Linux för att det är ett gratis operativsystem - Jag har valt det för att jag tycker det är bättre än Windows. Väljer jag en Porsche vill jag att den ska se ut som en Porsche, och inte som en Volvo.
Nåväl - Det blev inget Skype för mig. Jag vägrar att installera ett komplett nytt tool kit bara för att ett enskilt program använder det. Den dagen de (eller någon annan) pillat ihop en version för GTK, provar jag gärna igen, men så länge de envisas med qt, kan jag avstå. Med tanke på att Skype inte är Open Source, är jag rädd att jag får vänta.

(Den uppmärksamme läsaren ser att jag inte använder Gnome Desktop, utan kör(de) xfce, och numera lxde, men även dessa använder sig av GTK).

onsdag 19 november 2008

Haiku

Stillhet -
plommonblom
faller på koton

Men i det här fallet är det ett nytt operativ-system, inspirerat av BeOS. Läste i forum.eeeuser.com, att någon fått det att snurra på sin εee 901a, och var tvungen att prova själv.
Laddade ner en image och förde över till ett SD-kort, som jag bootade från, enligt dessa instruktioner. Inte alldeles framgångsrikt, då systemet visserligen bootar, men vid lite slumpmässiga tillfällen under start av desktop-miljön, krashar alltid hela rasket, och jag välkomnas till kernel debug-läge. Synd, då det verkar vara ett lovande projekt, väl anpassat att köras på klenare hårdvara (som jag får erkänna att εee ändå är). Även om man skulle få Haiku att starta fullt, är det trots allt i dagsläget rätt begränsat, då inget stöd för (εee-modellen av) nätverkskort, varken wlan eller vanligt ethernet, finns. Och i min bok, är en dator utan Internet ingen dator alls, för att parafrasera Sun's devis The network is the computer.
Jag kommer dock spänt att följa utvecklingen av Haiku framöver.

tisdag 18 november 2008

Första bloggεn


Då jag älskar att pilla med min eee, och att testa nya saker, kanske det kan vara till nytta även för andra, att ta del av mina erfarenheter och fynd. Ambitionen är att logga vad jag gör, hur jag gör, och vad jag hittar, som rör min Asus eee 900.
Datorn köptes på Ebay i juni, innan eee började säljas i Sverige.
Tur var väl det, då den 900 som till slut dök upp i Sverige, saknade den 4GB stora interna solid state-disk, som har bra läs/skrivhastighet. Inte heller hade jag varit speciellt glad åt en 701'a, då 900-modellens 8.9" skärm är det minsta jag kan tänka mig.
Hursomhelst; det första jag gjorde, var att installera XP till den lilla disken (4GB). Jag hade redan innan kommit fram till att den version av Xandros som är förinstallerat på εee inte var något för mig. (Den känslan har med tiden bara förstärkts; Inte mycket av de eventuella Linux-kunskaper man besitter kan tillämpas på
εee-Xandros - bara en sådan sak som att man inte frigör något diskutrymme när man avinstallerar ett program får mig att dra öronen åt mig!)
Till detta ändamål hade jag strippat en XP Home-installation med hjälp av nLite och lite guider från nätet. (se wiki.eeeuser.com)
Installationen gjordes från en USB-ansluten CD-läsare - att installera Windows från en USB-pinne går, men komplicerar tillvaron alldeles för mycket.
När XP väl var på plats, installerade jag Xubuntu 8.04 till den större, slöare 16GB solid state-disken. Att ta det i den ordningen säger inget om mina operativsystemspreferenser - det är bara så, att Windows i alla lägen tror sig vara ensam herre på täppan, och gör alla tidigare installerade operativsystem oåtkomliga, medan Linux-installationer alltid kollar igenom datorn efter andra operativ, och inkluderar dem i startmenyn. Därför: XP först, andra operativ sedan, om du vill kunna använda flera operativ. Att XP fick den snabbare disken beror på att Windows funkar "så där" från den långsammare disken, medan Linux inte har några problem alls med dess påstådda slöhet.
Sedan ett par veckor tillbaks har jag helt avinstallerat XP, och uppgraderat Xubuntu till 8.10. En kanadensare som går under namnet adamm kompilerar skräddarsydda εee-kärnor för Ubuntu - Byter man bara ut std Ubuntu-kärnan mot adamm's, fungerar std Ubuntu/Xubuntu/... helt perfekt på
εee (se www.array.org). Standardinstallationen har problem med trådlöst nätverk, kamera, ljud mm (även om de går att lösa med egenkompilerade moduler).
De hårdvaruoperationer jag gjort, inskränker sig till att byta LCD, då jag på något sätt lyckats spräcka den. Nu har jag köpt till en väska med bättre stoppning, som förhoppningsvis ska skydda εee'n bättre.
När jag ändå plockade isär datorn, hade jag planer på att löda in lite tillbehör som annars får anslutas i någon av de 3 USB-portarna, så som BlueTooth-dongle, trådlös mus-mottagare mm, men när jag såg hur bedrövligt smått och pilligt allt var inuti, insåg jag raskt att mina lödkunskaper med största sannolikhet skulle ställa till med större skada än nytta.








Bättre stoppad väska från NetOnNet