lördag 6 december 2008

GM, Ford och Intel


En hög befattnings-havare på Intel har uttalat sig om "NetBooks", den kategori datorer som εee startade. Han säger att en NetBook är "fun for an hour".
Anledningen är att NetBooks görs med lågprestanda-komponenter, alternativt äldre komponeter, vilket betyder att det rör sig om komponenter som Intel inte tjänar speciellt mycket på. De ser självklart hellre att vi köper budskapet om att vi måste ha flera kärnor, flera GHz, för att skicka ett mail då och då, och kolla på ett videoklipp på Youtube. Ivrigt påhejade av Microsoft som höjer systemkraven för att deras senaste operativsystem ens ska gå att installera.
Och visst - Hur kul är det att satsa på utveckling av strömsnålare, effektivare processorer, när man kan göra större och snabbare?
Precis som (framförallt kanske den amerikanska) bilindustrin. Hur kul är det att utveckla en liten billig energisnål effektiv bil (med tillräcklig kapacitet) när man kan utveckla större, starkare och snabbare bilar? Nu står de där med mössan i handen hos den amerikanska kongressen och ber om pengar för att finansiera sin överlevnad.
(Inte utan skadeglädje kan man konstatera att kapitalismens största tillskyndare nu står inför det faktum att socialismen (i form av statligt ägande) kan vara dess enda räddning!)
I sanningens namn är ju en resursslösande bil ett betydligt större miljöhot än en resursslösande dator. Men principen är den samma. Konsumenten har börjat inse att han/hon länge agerat på skapade, och inte reella behov. Det går precis lika bra att ta sig till och från jobbet i en liten bil med bara ett säte tomt istället för 6. Det går precis lika bra att skriva mailet på en 10" skärm och en dator som väger under kilot, som på en 22"-skärm kopplad till en 0.2 m3 stor, 15 kg tung plåtlåda. Lev lätt!

Inga kommentarer: