söndag 14 december 2008

eeeBuntu 8.10


I helgen släpptes eeebuntu 8.10, vilket tycks vara en stor händelse i mångas ögon.
Eeebuntu är en speciell version av standard Ubuntu 8.10 (som släpptes för 1 och 1/2 månad sedan) för Asus εee-datorer. Det är den andra versionen som släpps; den första var baserad på Ubuntu 8.04
Det du får, är en "ready to run"-version, som utan ytterligare justeringar och inställningar ska (med tanke på alla problem som ändå, att döma av diskussionerna på fora, tycks uppstå, blir jag ännu mera tveksam!) fungera helt och fullt, till skillnad från standard Ubuntu, som kräver lite pillande efter installation för att till alla punkter fungera problemfritt.
Jag är lite tveksam till vitsen med detta - Linux är inget operativsystem för den som bara vill ha en dator som verktyg. En Linux-användare bör gilla att pilla, trixa tweaka och justera. Det har aldrig varit, är inte, och kommer aldrig(?) att bli ett operativsystem för gemene man. Det har aldrig varit, är inte, och kommer heller aldrig att bli målet med Linux. Är du inte clever nog att följa några enkla steg för att själv göra std Ubuntu (eller någon av dess officiella derivativ som Xubuntu eller Kubuntu) fullt fungerande på din εee, är det kanske lika bra att behålla standard Xandros eller XP?
Asus begick ett stort misstag när de bestämde sig för den Xandros-variant av Linux de levererar med εee. Det är en extermt låst variant, precis det Linux inte står för. Linux-folket gladdes över en dator med Linux förinstallerat, med blev raskt besvikna på att finna ett operativ ännu mindre anpassningsbart än Windows. De som fattat galoppen installerade raskt någon standard-variant av Linux. Andra, mindre bevandrade, försökte ändå anpassa Xandros, ofta med katastrofala resultat som följd. En annan grupp (som med lite bättre val av Linux-distro från Asus sida kunnat räddas från Den Mörka Sidan) svor lite över vilket skit Linux är, och installerade Windows XP som the hämtat från Pirate Bay.
Jämför med Lego: Linux är en massa klossar i olika färger och storlekar. Du kan bygga dig vad som helst. En Linux-distro, som Ubuntu, är en färdigbyggd Lego-byggsats. Men det finns inget som hindrar dig från att plocka isär den helt och hållet (eller bara lite) och bygga om den som du vill.
Windows-Lego-byggsatsen har de flesta bitar hoplimmade med lim, även om du kan flytta om vissa klossar, utan att ändra på helheten i någon större utsträckning. Limmet är dock rätt dåligt, så var försiktig - tappar du den i golvet lär du aldrig få ihop den igen.
Xandros-Linux är också en färdig modell, men den tål ingen ombyggnad alls - flyttar du en bit (och du kan flytta dem - det är ju Linux!) är det stor risk att hela modellen rasar samman. De som gjorde modellen tänkte inte att du skulle vilja ändra på något.
En lång tråd diskuterar just den nya eeebuntu-versionen på eeeusers forum.

Inga kommentarer: